imatge expo
Exposiciˇ
MAT╚RIA CONDENSADA. CUINAR CI╚NCIA
8 juliol - 1 novembre, 2010
ESPAI LABORATORI

PRORROGADA FINS AL 5 DE DESEMBRE

Matèria condensada. Cuinar ciència
convida a llegir cuina, gastronomia i alimentació amb ulls científics i les reivindica com a activitats genuïnament culturals amb multitud de sabers en joc. Més enllà del predomini de la cultura visual, els hàbits alimentaris i el plaer gastronòmic potencien els sentits del gust, el tacte, l’olfacte i fins i tot l’oïda. L’olfacte és capaç d’omplir un espai sensitiu amb igual o més força que qualsevol altre sentit. El gust desperta una complexa anatomia on la genètica influeix predisposant-nos a mantenir una dieta més o menys saludable. La cuina també modela el paisatge i a la vegada el paisatge marca amb les seves especificitats climatològiques o geogràfiques els trets bàsics de la nostra alimentació. Percepció i paisatge són elements que defineixen la nostra cuina però la cuina també afegeix un component d’innovació i reflexió fortament basada en la recerca científica i tecnològica. La nova cuina catalana i la Fundació Alícia són motor d’innovació culinària sota aquestes coordenades. La cuina transforma els estats de la matèria, amb les fases sòlida, líquida i gasosa, per fer-la no només comestible sinó també creativa, sorprenent i suggerent. Alimentació i gastronomia treballen sobre un diagrama de fases amb una matèria condensada tova i dúctil que atrapa el gas dins un líquid o el líquid dins un sòlid, que redueix un líquid a altes concentracions.

Matèria condensada. Cuinar ciència converteix l’espai Laboratori en un indret d’experiència a tots els nivells. És possible participar en una recerca científica sobre el gust amarg o la memòria olfactiva, degustar confitures i mels de vi, alimentar la curiositat amb un espai web accessible amb codis qr i telefonia mòbil o cuinar virtualment amb els elements presentats a l’exposició. El projecte compta també amb un conjunt d’activitats com ara tallers i conferències que busquen prendre consciència sobre el valor científic amagat darrere la cuina.


imatge expo
Intervenciˇ
EMILIANA DESIGN STUDIO
NIU D'ESTIU
8 juliol - 5 desembre, 2010
Espai terrassa

Niu d’estiu és la proposta d’intervenció/instal·lació a la façana d’Arts Santa Mònica realitzada per Emiliana Design Studio. Planteja utilitzar temporalment la rampa com un gran pedestal on uns grans «objectes-habitacles», d’aspecte totèmic i clarament visibles des de qualsevol punt de La Rambla, actuen com a reclam visual i punt d’atenció cap a la façana de l’edifici.

Aquests habitacles, punts de trobada, descans i desconnexió, ofereixen una certa privacitat insinuadora en un espai públic i es presenten com un objecte relacional i mediador: un lloc d’encontre i socialització per a aquells que coincideixen a l’interior.

Allunyats de la condició dura i freda del mobiliari urbà actual s’ofereixen tous, tèxtils, tàctils i permeables i per la seva geometria i pel material que els conformen, els habitacles varien d’aspecte segons l’hora del dia, amb els canvis d’incidència del sol, amb l’ombra de l’edifici o la il·luminació artificial a la nit. Amb el sostre obert, qui seu a dins pot contemplar el cel.

La intervenció/instal·lació es planteja com un pas més en la recerca de noves tipologies d’objectes i espais relacionals, llocs de trobada informals i «flexibles» incidint en la investigació formal i constructiva, així com en l’explotació de les capacitats físiques i expressives dels materials. Aquestes línies de treball caracteritzen els projectes desenvolupats per Ana Mir i Emili Padrós en els darrers anys, que a més han treballat amb artefactes que mitjançant l’ús de talls, forats, cadències i solapaments aconsegueixen delimitar espais sense tancar-los, insinuant transparències, tamisant llums i ombres.

imatge expo
Exposiciˇ colĚlectiva
TV/ARTS/TV
la televisiˇ presa pels artistes
15 octubre - 5 desembre, 2010
CLAUSTRE I ESPAI ANELLA

Vito Acconci, Judith Barry & Ken Saylor, Joseph Beuys, Dara Birnbaum, canecapovolto, Dan Graham, Gary Hill, Iván Marino, Chris Marker, Fabio Mauri, Antoni Muntadas, Nam June Paik, Martin Parr, Joan Rabascall, Marco Raparelli, Mario Schifano, Mireia Sentís, James Turrel, Wolf Vostell

TV/ARTS/TV
és una exposició que ofereix a l’espectador la possibilitat de comprovar i d’experimentar de primera mà com un ventall d’artistes actius en el panorama internacional s’han enfrontat al poderós mitjà, com han desitjat transformar-lo i com n’han imaginat altres usos.

Ens hem acostumat a la idea que entre la producció artística i el mitjà televisiu es dóna una incompatibilitat profunda. Però el fet és que l’exploració duta a terme en un territori irregular –del videoart a la fotografia, passant per la pintura i la web– ha portat a la revisió d’aquestes qüestions i ha provocat l’aparició de relacions diverses i complexes entre artistes i televisió.

La mostra reuneix les obres (vídeos monocanal i instal·lacions), les experiències (testimonis directes dels protagonistes) i les reflexions (documents, textos, projectes) que representen i expliquen utopies i distopies, fascinacions i agressions en la relació amb el mític dispositiu televisiu, amb l’objectiu de donar a conèixer, especialment a les noves generacions, els sistemes de pensament i les pràctiques que han construït mons possibles, que han mirat més enllà del que existeix. I, gràcies a la presència d’obres d’alguns artistes més joves, el projecte aconsegueix establir un diàleg entre un passat pròxim (els anys setanta) i el present.

ÀMBITS EXPOSITIUS

CLAUSTRE (PLANTA 00)
Instal·lacions: Vito Acconci, Dara Birnbaum, Gary Hill, Chris Marker, Antoni Muntadas, Nam June Paik, Wolf Vostell. Amb l’homenatge especial a Dan Graham a través de l’obra dels artistes Iván Marino i Canecapovolto.

ESPAI ANELLA (PLANTA 01)
Instal·lació: Judith Barry & Ken Saylor with Project Projects
Dibuixos i fotografies amb iconografia televisiva: Joseph Beuys, Fabio Mauri, Martin Parr, Joan Rabascall, Marco Raparelli, Mario Schifano, Mireia Sentís.
Selecció d’obres videogràfiques: John Cage, Cirpi e Maresco, Salvador Dalí, Jaime Davidovich, Alfredo Jaar, Alexander Kluge, Antoni Muntadas, Nam June Paik, Bill Viola, Wolf Vostell, Andy Warhol entre d’altres. Amb una selecció de videos d’artistes catalans i espanyols a cura d’Antoni Mercader.
Think Tank presentació de la investigació de les Trobades interuniversitàries sobre art i televisió en l’era digital.
Projecte Retrats amb Televisor: l’exposició inclou en el nou espai MèdiaQuiosc el projecte artístic d'Iván Marino RETRATS AMB TELEVISOR. La peça projectarà en vídeo-wall el recull d’imatges recollides gràcies a la crida que es realitza amb la col·laboració de TV3 (programes Ànima i Divendres) i iCAT FM així com l’Ajuntament de Palafolls.

Anex biografiesLINKS RELACIONATS:

www.artsantamonica.cat/arxiustreaming
 
CICLE DE DEBATS I CONFERÈNCIES
Àngel Quintana
Valentina Valentini – Chus Martínez
Vito Acconci – Gloria Moure
Valentina Valentini – Antoni Muntadas
Gary Hill
Judith Barry

 
www.youtube.com/artssantamonica
 
Making off Die Winde, Wolf Vostel
Entrevista Valentina Valentini
Entrevista Iván Marino
Inauguració TV/ARTS/TV – MESTRES QUADRENY

 
www.flickr.com/artssantamonica
 
Àlbum Inauguració TV/ARTS/TV

imatge expo
Exposiciˇ
JOSEP M. MESTRES QUADRENY
DE COP DE POMA A TR└NSIT BOREAL. M┌SICA, ART, CI╚NCIA I PENSAMENT
15 octubre, 2010 - 9 gener, 2011
ESPAI ARXIU

L’exposició dedicada a Josep M. Mestres Quadreny permetrà donar a conèixer i aprofundir en l’obra d’un dels més destacats compositors contemporanis i membre rellevant de l’avantguarda catalana, que s’ha caracteritzat per la seva relació creativa amb altres creadors com el poeta Joan Brossa i els artistes Joan Miró, Antoni Tàpies, Moisès Villèlia i Perejaume.

Josep M. Mestres Quadreny (Manresa, 1929) va estudiar ciències a la Universitat de Barcelona i música amb Cristòfor Taltabull. Ha estat un dels fundadors de Música Oberta (1960), el Conjunt Català de Música Contemporània (1969), el Laboratori de Música Electroacústica Phonos (1973) i el Grup Instrumental Català (1976), i actualment és membre de la Comissió Delegada del patronat de la Fundació Joan Miró, de la Junta Rectora del Consorci de l’Auditori i del Consell Administratiu de l’OBC i president de la Fundació Phonos. La seva exploració creativa és molt vasta: des d’obres interpretades pel públic (Self-service) fins a compostes per un ordinador (Ibèmia), passant per peces de cambra, simfòniques (Simfonia en mi bemoll), etc. Amb Joan Brossa ha fet teatre musical (Suite bufa, L’armari en el mar) i l’òpera Cap de mirar. L’any 2000 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya. És autor de diversos llibres i assaigs sobre música com Pensar i fer música (2000).


LINKS RELACIONATS:


www.artsantamonica.cat/arxiustreaming
 
DOCUMENTAL
concert L’ARMARI EN EL MAR
concert MESTRES QUADRENY
 

www.youtube.com/artssantamonica

 
inauguració TV/ARTS/TV – MESTRES QUADRENY
concert ARONADA
concert MESTRES QUADRENY

 
www.flickr.com/artssantamonica
 
Àlbum Josep Ma Mestres Quadreny

EXPOSICIONSá>áARTS SANTA MĎNICA | Exposicions