imatge expo
Exposició
ESPAIS TANCATS PER CANVI D'EXPOSICIÓ
27 juny - 7 juliol, 2010

PROPERES INAUGURACIONS

7 JULIOL, 2010 – 19h

Matèria condensada. Cuinar ciència
Pat Andrea i Alícia
Niu d’estiu

14 JULIOL, 2010 -19h
Barceló abans de Barceló. 1973-1982
The London punk tapes

imatge expo
Exposició
PAT ANDREA
Pat Andrea i Alícia
8 JULIOL - 26 SETEMBRE, 2010
ESPAI ANELLA I ESCALA

Les  pintures de Pat Andrea inspirades en els dos llibres de Lewis Carroll Alícia al país de les meravelles i A través del mirall es presenten a l’Arts Santa Mònica en la primera gran mostra institucional a Catalunya d’aquest artista holandès, considerat un dels pintors figuratius més importants de l’actualitat.

L’exposició, que s’ha presentat anteriorment a França, Grècia i Holanda, consta de 24 obres d’Alícia al país de les meravelles i 24 d’A través del mirall (150 x 180 cm cadascuna).

imatge expo
Exposició
MATÈRIA CONDENSADA. CUINAR CIÈNCIA
8 juliol - 1 novembre, 2010
ESPAI LABORATORI

PRORROGADA FINS AL 5 DE DESEMBRE

Matèria condensada. Cuinar ciència
convida a llegir cuina, gastronomia i alimentació amb ulls científics i les reivindica com a activitats genuïnament culturals amb multitud de sabers en joc. Més enllà del predomini de la cultura visual, els hàbits alimentaris i el plaer gastronòmic potencien els sentits del gust, el tacte, l’olfacte i fins i tot l’oïda. L’olfacte és capaç d’omplir un espai sensitiu amb igual o més força que qualsevol altre sentit. El gust desperta una complexa anatomia on la genètica influeix predisposant-nos a mantenir una dieta més o menys saludable. La cuina també modela el paisatge i a la vegada el paisatge marca amb les seves especificitats climatològiques o geogràfiques els trets bàsics de la nostra alimentació. Percepció i paisatge són elements que defineixen la nostra cuina però la cuina també afegeix un component d’innovació i reflexió fortament basada en la recerca científica i tecnològica. La nova cuina catalana i la Fundació Alícia són motor d’innovació culinària sota aquestes coordenades. La cuina transforma els estats de la matèria, amb les fases sòlida, líquida i gasosa, per fer-la no només comestible sinó també creativa, sorprenent i suggerent. Alimentació i gastronomia treballen sobre un diagrama de fases amb una matèria condensada tova i dúctil que atrapa el gas dins un líquid o el líquid dins un sòlid, que redueix un líquid a altes concentracions.

Matèria condensada. Cuinar ciència converteix l’espai Laboratori en un indret d’experiència a tots els nivells. És possible participar en una recerca científica sobre el gust amarg o la memòria olfactiva, degustar confitures i mels de vi, alimentar la curiositat amb un espai web accessible amb codis qr i telefonia mòbil o cuinar virtualment amb els elements presentats a l’exposició. El projecte compta també amb un conjunt d’activitats com ara tallers i conferències que busquen prendre consciència sobre el valor científic amagat darrere la cuina.


imatge expo
Intervenció
EMILIANA DESIGN STUDIO
NIU D'ESTIU
8 juliol - 5 desembre, 2010
Espai terrassa

Niu d’estiu és la proposta d’intervenció/instal·lació a la façana d’Arts Santa Mònica realitzada per Emiliana Design Studio. Planteja utilitzar temporalment la rampa com un gran pedestal on uns grans «objectes-habitacles», d’aspecte totèmic i clarament visibles des de qualsevol punt de La Rambla, actuen com a reclam visual i punt d’atenció cap a la façana de l’edifici.

Aquests habitacles, punts de trobada, descans i desconnexió, ofereixen una certa privacitat insinuadora en un espai públic i es presenten com un objecte relacional i mediador: un lloc d’encontre i socialització per a aquells que coincideixen a l’interior.

Allunyats de la condició dura i freda del mobiliari urbà actual s’ofereixen tous, tèxtils, tàctils i permeables i per la seva geometria i pel material que els conformen, els habitacles varien d’aspecte segons l’hora del dia, amb els canvis d’incidència del sol, amb l’ombra de l’edifici o la il·luminació artificial a la nit. Amb el sostre obert, qui seu a dins pot contemplar el cel.

La intervenció/instal·lació es planteja com un pas més en la recerca de noves tipologies d’objectes i espais relacionals, llocs de trobada informals i «flexibles» incidint en la investigació formal i constructiva, així com en l’explotació de les capacitats físiques i expressives dels materials. Aquestes línies de treball caracteritzen els projectes desenvolupats per Ana Mir i Emili Padrós en els darrers anys, que a més han treballat amb artefactes que mitjançant l’ús de talls, forats, cadències i solapaments aconsegueixen delimitar espais sense tancar-los, insinuant transparències, tamisant llums i ombres.

imatge expo
Exposició
Vagina Dentata Organ
THE LONDON PUNK TAPES
15 JULIOL - 26 SETEMBRE, 2010
ESPAI ARXIU

Entre el 1976 i el 1977 Jordi Valls va gravar en directe —en 9 cintes de casset— alguns dels primers concerts punk que es van fer a Londres. En aquestes cintes hi ha enregistrat el so més contracultural, subversiu i genuí del punk: The Sex Pistols, The Clash, The Damned, Subway Sect, Billy Idol & Generation X, The Slits, Buzzcocks. El punk és un fenomen amb un impacte radical en el rock i la moda anglosaxona, i ara també arreu del món.

L'aspecte més interessant del punk és la seva energia vital, visceral, i la demostració que l’únic important és la intenció, el poder de la imaginació, i res més. So, fotografies, un audiovisual amb iconografia punk de Franc Aleu-Urano Films i una instal·lació són els elements que ens apropen a aquesta actitud rebel i compromesa amb el seu temps.

imatge expo
Exposició
Miquel Barceló
BARCELÓ ABANS DE BARCELÓ. 1973-1982
15 JULIOL - 26 SETEMBRE, 2010
CLAUSTRE

L’exposició BARCELÓ ABANS DE BARCELÓ, 1973-1982 presenta una selecció de l’obra inicial i més desconeguda de Miquel Barceló (Felanitx, 1957), aquella que va des del 1973 fins a l’any de la seva consagració en el context internacional a partir de la seva participació a la Documenta de Kassel el 1982.

L’objectiu principal d’aquesta mostra és donar a conèixer un conjunt de més d’un centenar d’obres, moltes inèdites, que presenten alguns dels trets més significatius i perdurables en la trajectòria de l’artista. L’exposició s’ha dividit en sis apartats: Bestiari, Vanitas, Poesia experimental, Llibres, Retrats i autoretrats, i Elements del paisatge.
Les obres pertanyen a la col·lecció personal de Barceló, a diferents institucions públiques i privades d’Espanya i de França i a col·leccions particulars.

La producció dels tres centres respon a la significació de les tres ciutats en la trajectòria inicial de l’artista: Palma i Barcelona, amb els respectius contextos culturals, i Toulouse com a ciutat on realitza la seva primera exposició individual a l’estranger.

EXPOSICIONS > ARTS SANTA MÒNICA | Exposicions